Vores vej til Tunø
Bag baren, i køkkenet, i restauranten og på terrassen finder I os begge, Tim og Victoria. Ofte bliver vi spurgt, hvordan det kan være, at vi er havnet på Tunø?
Vi har været et par i kort tid, da vi bliver foreslået at købe Det Gamle Mejeri på Tunø. I starten er det mest Tim, der var tændt på idéen. Luftforandring og brancheskift. Vi bliver enige om, at et fælles projekt kunne være spændende. Ingen af os har en gastronomisk baggrund - vi elsker bare mad og vin!
I november 18 flytter vi til Tunø og begynder arbejdet; renovering af første salens værelser, toiletter og gang, udskiftning af hårde hvidevarer, etablerer nye kølerum, maler restauranten, udvider terrassen mod havnen, laver hjemmeside, kommer på plads privat og en masse, masse andet.
I marts 19 åbner vi dørene til et svært og dyrt læreår. 20 og 21 byder på pandemi, massiv personalemangel og coronarestriktioner, men også på fødslen af vores datter. I 22 kommer krigen i Ukraine, inflation og elkrise. Det har ikke været heeelt nemt. I 24 indgår vi et samarbejde med Michael Mortensen om at drive Kroen Endelave sideløbende med Mejeriet, hvilket for alvor satte nogle tanker om vores vision i gang.
Visionen for Mejeriet
Visionen for Mejeriet Tunø er grundlaget for at balancere de vilkår, de små øer kæmper med i dagens Danmark; faldende befolkningstal og stigende aldersgennemsnit. Vilkår, der fjerner grundlaget for øens erhverv, udviklingen og hermed begrænses tilbudene for øens besøgende.
Vi drømmer derfor om at sammenhængen, og det stærkere grundlag gennem samarbejde, kan bidrage positivt til småøernes fremdrift og udvikling.
Så velkommen til Mejeriet Tunø og vores sted!
Ø-hilsner
Tim, Victoria & resten af Holdet på Mejeriet
Historien om Mejeriet
I 1887-88 oprettes Tunø Andelsmejeri, da landbrugsproduktionen omlægges til malkekvæg. Den første mejeribygning lå midt i byen. Mejeribestyreren blev tildelt en bolig af mejeriet, denne kunne ikke huse en hel familie, da bestyreren ifølge reglementet skulle være ugift, så bestyrerposten blev ofte skiftet ud. I 1903 afskaffer man reglen om at være ugift, og i 1913 bygger man det moderne mejeri, som er Mejeriet Tunø i dag.
I 1964 bliver Andelsmejeriet nedlagt. Landmændene må finde nye indtjeningsmuligheder; tiden var løbet fra de små mejerier. Mejeriet har siden 1980'erne fungeret som restauration og værelserne på første salen har været lejet ud til gæster.